Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2017 16:39 - Време е за промяна
Автор: bulgariagreatagain17 Категория: Политика   
Прочетен: 705 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03.2017 17:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За какво е мечтал българинът през 19 век – свобода

За какво е мечтал българинът през 20 век – равенство

За какво мечтае българинът през 21 вексвобода, равенство и децата му да се върнат от гурбет. Свобода от немотията, беззаконието, чувството за безнаказаност, корупцията, реваншизма, сивото ежедневие и съответно равенство пред закона, правото и Света.

Що за държава е тази, в която живите завиждат на умрелите? Що за държава е тази, в която възрастни хора умират в къщата си от студ? Що за държава е тази, която за последните 25г. е напусната от над 3,5 млн. граждани, които днес се скитат немили недраги по Света?

Преди време в социалните мрежи се разпространяваше Некролог, в който живите завиждаха на мъртвия с текст със следния смисъл - Ти поне се спаси, а ние оставаме да теглим. Преди дни на улицата чух как човек си пожела – Да умре и да се свършва, за да спре да се мъчи (и не, човекът не беше клошар или бездомник, но изглеждаше изморен и измъчен).

Сега на кратко ще се опитам да представя резюмиран анализ на следните въпроси, чийто отговор е един и същ:
Защо всичко това се случва в нашата държава?
Защо мразим държавата?
Толкова ли е трудно да живеем нормално?


Краткият ми анализ не е финансиран от руски, европейски или американски неправителствени организации, не обслужва интереси на чужди правителства или тайни олигархически кръгове и ясно съзнавам, че не е изчерпателен, но смятам, че достатъчно онагледява действителността, в която живеем.

Как се живее с минимална пенсия от около 162 лв. (83 евро) и средна такава около 332 лв.(170 евро), с каквато оцеляват около 1 200 000 българи. Само си представете за секунда какво може да си купим с тези пари? Нека попитаме тези повече от 520 000 българи, които са работили 30/40 години и накрая вместо да получат достойни старини, получават 83 евро на месец, как се живее с 83 евро? Често само лекарствата на месец струват повече! Нека не забравяме, че това са нашите баби и дядовци, но дори и чужди да са, то това не е човешко, не е хуманно! Разбира, се лидери сме в класацията за най-ниски пенсии в ЕС – истински повод за гордост.

Само за сравнение:
минимална пенсия в:
България – 83 евро
Гърция – 360 евро
Германия -  600 евро

средна пенсия в:
България – 170 евро
Гърция – 882 евро
Германия – 1 400 евро

Смятате ли, че гърците работят повече от българите? Смятате ли, че е нормално нашите южни съседи да получават 4 пъти по-високи минимални пенсии? За да бъде коректно анализиран и сравнен жизненият стандарт на българи и гърци, то трябва да бъдат сравнени и цените на потребителската кошница в България и Гърция, но дори без да задълбаваме в темата, всички знаем, че цените в Гърция не са 4 пъти по-високи от тези в България, а дори напротив, често са абсолютно идентични, но в евро. Запитайте се как нашите дядовци и баби биха живели с 4 пъти по-високи пенсии.

Нека добавим, и че България е на последно място в ЕС по минимална работа заплата, а в Европа като цяло, само жителите на Македония и Албания са с по-ниски!

България – 214 евро
Гърция – 683 евро
Германия – 1 440 евро

Сигурно някой ще каже, че се сравняват несравними неща (икономическите показатели на 3-те страни са напълно различни), но ще му препоръчам да прочете книгата Защо се провалят нациите и след това, предполагам ще осъзнае, че провалът или успехът на дадена нация не зависи от наличието на огромни природни ресурси, добрия климат или щастливата случайност, а зависят от политическата и икономическата система в дадена страна и тяхното действително/ реално, а не теоретично действие.

Нека поговорим за миграцията – някой виждал ли е данните на НСИ относно прогнозата за населението на България по пол и възраст до края на века? – прогнозата е, че към 2070г. в България ще живеят около 5 132 023 човека. А дали според Вас експертите от НСИ са отчели възможността още от 2017 визите за Канада да отпаднат и потенциалната възможност (въпреки Тръмп) от отпадане на визите за Америк до 2020г. Ако това се случи, то колко българи ще останат в България? Дали изобщо ще има чужденци, които да дойдат в България, от страни, в които няма военни конфликти и ограничения на индивидуални свободи.

Ще продължа с темите за здравеопазване и образование. Знаете ли какви са средните лекарски и учителски заплати? Знаете ли колко българи завършват медицина в България и после емигрират в търсене на възможности? Знаете ли каква е заплатата на един парамедик? Прекланям се пред това, което всеки ден правят лекарите и учителите, въпреки условията при, които са поставени да работят. Може би се чудите, защо ги коментирам заедно? Защото както лекарите спасяват живота физически, така често учителите го правят по други начини. Учителите в България са в унизено положение, скъпи читатели, средната заплата при тях е в размер на 810 лв. бруто или около 616 лв. нето (около 315 евро). Разбира се, ние сме лидер в класацията в ЕС за най-ниски заплати при учителите. А знаете ли как се определя държавната субсидия за българските университети? Формира се по следната формула брой студенти умножени с коефицент умножени с базов размер, т.е. водещи са броят и коефицентът, тъй като размерът на единичната субсидия е еднакъв. Коефицентът зависи от специалността, в която студентите се обучават. Тези коефиценти последно са променяни 2001г., защо ли ми се струва, че действителността доста се е променила от тогава. Каква е тази образователна система, в която субсидията зависи основно от броя приети студенти, а не от качеството на обучение (въведе си рейтингова система, която би трябвало да коригира този проблем, но коментарите за нея са доста противоречиви).

Големият проблем в образованието, а до голяма степен и във всички останали сфери е свързан с това, че България няма реална стратегия за държавно развитие в следващите 10/20/50 години и не нямам предвид, стратегия, чието разработване да ни е наложена от ЕС, а имам предвид държавна стратегия, която ясно да показва какви са приоритетите на страната в следващите десетилетия – каква икономика иска да развива, кои ще са основните сектори, които държавата ще подкрепя, за да сме конкурентни на Света и т.н. Ако държавата желая да развива приоритетно високи технологии или селско стопанство, то тя трябва приоритетно да субсидира тези специалности, а всички останали, които не са сред основните приоритети на страната да бъдат платени, така не се ограничават свободите, но държавата ясно ще покаже къде вижда бъдещото развитие на страната, което би трябвало да реши и проблемите свързани с безработицата и тези свързани с това, че в момента в България едва 1 на всеки 6 човека работи по специалността си. Разбира се, специалностите от общонационално значение като медицина, педагогика и сигурност трябва да бъдат субсидирани достатъчно добре и студентите да имат стимули да поемат по този път на развитие. Но без да има ясни приоритети, къде държавата трябва да се намира след 10г., то няма как образователната система да функционира ефективно.

Мога да продължавам до безброй да говоря за проблеми – липсата на разделение на властите (ясно показано при скандала с СМС-а); разпределението на обществените поръчки (както всички знаем, те рядко се печелят, много по-често се раздават); олигарсите, които управляват страната в сянка; масовите политически чистки и назначения при смяната на всяка власт; безнаказаността, която царува в страната и, която най-добре може да бъде описана със следния музикален текст „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони“; как може всички да говорят за корупция в най-висшите етажи на властта, а за последните 28 години нито един политик от тези етажи на властта да няма активна присъда; защо българската прокуратура настръхва като чуе името на Румънския главен прокурор; защо българската делегация, която е имала за задача договаряне на условията за присъединяване на държавата ни в ЕС е била наричана от преговарящата група на ЕС „Yes man and woman” (нашите представители са отговаряли с ДА на всичко, което представителите на ЕС са поискали и не са защитили националния интерес по никакъв начин); липсата на вяра в институциите, които трябва да са стожер на правото, справедливостта и закона (какво стана дори с последния доклад показващ проблемите в прокуратурата и какви са връзките на прокуратурата с различни партии или личности); усещането за несправедливост; липсата на критично разсъждаващи медии; мизерното съществуване на голяма част от населението; демографската криза; ниският жизнен стандарт; корупцията на всички етажи на властта; как се печелят европейски проекти и как се реализират (преди няколко седмици по БТВ показаха ферма спечелила милиони за отглеждане на патици, без нито една патица); защо цената, на която Лукойл изнася гориво е доста по-ниска от тази, на която продава горивото в България (логично е разликата да се получава поради много по-високите количества износ, но реално се указва, че такава разлика няма) и защо всички в България говорят за картел на горивата, но наказани няма и действия от страната на държавата също; защо концесии на плажове се дават почти без пари; защо са раздадени концесии за златни находища, които носят много по-нисък приход за държавата отколкото ако ги работеше сама или поне ако ги отдаваше на пазарна цена; как се правят заменки в отделните области и как се раздават разрешителни за строеж; нарушенията при провеждането на изборите; куфарчетата раздавани през 90-те години; милионите направени от приватизационни схеми; защо зимата винаги ни хваща неподготвени; защо мечтата на един общински съветник е една шкарпа/ стена ако може негова фирма да направи за мандата;

Последните месеци в България отново се появиха много спасители. Г-н Марешки постигна огромен резултат като обеща на практика всичко, което можеше да се обещае, това, с което мога да се съглася е изказването му относно Патриотите, а именно неговото неразбиране как те могат да бъдат промяната, от която България се нуждае, след като тримата лидери взети заедно имат над 75г. стаж в парламента. Аз ще добавя, че не виждам как може да си промяна като единственото, с което си служиш е страха на хората и големите обещание следвайки максимата никой не може да ти даде толкова, колкото аз мога да ти обещая (300 лв. минимална пенсия веднага, без значение какво ще се случи след 5/10/20 години, бих им препоръчал да прочетат определението на термина устойчив растеж). Господата патриоти би било добре да се запознаят с определението на Айнщан за лудостта, а именно „Лудост е да правиш нещата по един и същи начин всеки ден и да очакваш различен резултат“. Именно за това не смятам, че те могат да бъдат промяна, просто защото те са част от статуквото последните почти 30 години. Заради част от съвременните политически формации думата патриот е мръсна дума. Ще ви споделя аз как я разбирам – да обичаш родното си място, родината си, семейството си, съгражданите си (независимо от цвета на кожата и вероизповеданието им) и да си готов да дадеш живота си за справедливостта, правото и светлото бъдеще на твоята родина. Може би на следващите избори Патриоте и г-н Марешки отново ще имат висок резултат заради страха и големите обещания, но аз лично не виждам бъдещето в тях.
От друга страна, партиите на статуквото направиха достатъчно през последните години, за да отблъснат гражданите и да ги накарат да търсят нов спасител. Реформаторите, опитвайки се да спасят кабинета, дори след оставката на премиер, показаха, че желанието за Власт е над всичко, което в техния случай може би е разбираемо (макар и неморално), защото всички проучвания показват, че те едва ли биха влезли в следващ парламент.
Обявеният вече проект с наименованието „Да България“, се очаква с голям интерес сред десните избиратели, които са разочаровани от Герб и Реформаторския блок, но ръководителите на партията ще трябва да успеят да убедят избирателя, че не са изпълнител на волята на САЩ (свидетелство за което са НПО-тата финансирани от САЩ, посредством, които се издържат представители на ръководството).
Потенциалният проект на г-н Трифонов също се радва на огромен интерес и със сигурност ще бъде интересно да се проследи какво ще се случи. Да не забравяме, че в Италия само за няколко години, проектът на комедианта и актьор Giuseppe Piero "Beppe" Grillo постигна доста сериозен резултат.

Съвсем нормално е да се запитаме, защо действителността е такава. Ясно, е че всичко описано до сега представлява следствие, но каква е причината?

Както и в книгата Защо се провалят нациите, то и тук в България ясно може да се открие основната причина – политиката, политиците и гражданите (много търпелив народ сме). Защо не казвам политическата система, защото тя може да е най-справедлива и демократична, но ако нейното приложение е изродено, то резултатът няма да е никак добър. Последните 28 години, хиляди хора в страната ни се упражняваха в политика, днес, действителността е такава, че до голяма степен само ако не ставаш за нищо друго или ако родителите ти са били във Висшите слоеве на БКП, то ти се занимаваш с политика (висши слоеве, визирам хора живели и все още живеещи от партията). Нека не забравяме, че винаги има и изключения, но те в България са малко, много малко. Още според древните гърци, политиците могат да бъдат разделени на две групи, такива, които живеят от политиката и такива, които живеят за политиката. За наше огромно съжаление, в България май основно са от първите, които се опитват в рамките на несигурния си мандат да успеят да оправят не само своите, но и старините на децата и внуците си. Защо това се позволява ли, ами защото гражданското общество липса и ние българите търпим. За съжаление нашата история е заложила в съзнанието ни изключително висок праг на търпимост и висока склонност да вярваме в поредния спасител (г-н Костов, г-н Сакскобургготски, г-н Борисов, г-н Бареков, г-н Марешки и т.н.). Не знам дали е положително, но със сигурност България е страната на неограничените възможности, защото само тук можеш да бъдеш какъвто си поискаш и да постигнеш каквото поискаш, стига да познаваш точните хора, да си се родил в точното семейство или да можеш безропотно и безскрупулно да изпълняваш заповеди.

Накрая ще завърша с моето предложение за промяна на тази сива действителност. Планът включва няколко стъпки.
1 Етап – учредяване на нова политическа партия, в която да влизат основно млади хора, Защо млади хора, ами ще използвам това, че в Стария Завет е описано, как еврейският народ обикаля пустините в продължение на 40г. в търсене на обетованата земя, но не успява да я достигне преди и последният от спасените еврей, който помни робството не умира, то вярвам, че и на България трябват млади хора, които не са обременени с живота в социализма, насилствената смяна на имената на българските мохамедани, реваншизма по време на прехода, Виденовата зима, мутренските времена, раздаването на куфарчета, приватизацията и т.н.:
- хора притежаващи активна гражданска позиция
- хора, които не са свързани и чийто родители по никакъв начин не са свързани и не са били свързани с БКП и която и да е друга съществуваща партия
- хора, които не са и чийто родители не са били агенти на ДС
- хора, които не се издържат от работа в американски, европейски или руски фондации
- основен фактор трябва да бъде липсата на обвързаност с политически партии в страната и чужди фондации
- хора, чийто бизнес не е компроментиран, нито свързван с приватизации, червени куфарчета, обществени поръчки и европейски фондове
- хора, които не са били на ръководни позиции в общински и областни администрации
- хора, които не са заемали депутатски или министерски места

Вярвам, че е нужно изцяло нови хора, с необременено съзнание, притежаващи морални качества и вярващи в справедливостта да застанат начело на държавата. Дори да грешат, то те ще вървят в правилната посока и рано или късно ще донесат така желаната промяна.

2 Етап – създаване на програма на партията базирайки се на тези основни идеи:
- създаване на дългосрочна стратегия за развитие на България в следващите 20 години (определяне на приоритети)
- планиране на дейности водещи до реално разделение на властите
- реформиране на правосъдната система (осигуряване на контролиращ орган и на най-висшите нива)
- създаване на стимули за икономиката (подкрепа на приоритетните сектори)
- планиране на увеличение на разходите за здравеопазване, образование и пенсии, базирайки се на прогнозата за развитие на страната (увеличаването на разходите за здравеопазване и образование, обаче трябва да е обвързано със задължителна реформа водеща до увеличаване на качеството на предлаганите услуги и ефективно използване на средствата)
- реформиране на МВР и сектора на отбраната (съкращаване на ненужния персона, увеличаване на заплащането и подобряване на условията на труд)

3 Етап – създаване на структури в страната

4 Етап – участие в парламентарни и местни избори

Моля да споделите публикацията ако сте намерили Вашите истини в нея, с цел достигане до максимално голяма аутиротия.



Гласувай:
0




1. 1997 - Ами ... успех
03.03.2017 00:26
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulgariagreatagain17
Категория: Политика
Прочетен: 4393
Постинги: 1
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930